lauantai 28. marraskuuta 2015

Takki isoäidinneliöstä

Viime viikonloppuna sain viimeisteltyä keskeneräisenä lojuneen maton. Tästä innostuneena tutkiskelin, mitä muuta keskeneräisten kasasta löytyykään. Sieltähän löytyy vaikka mitä, mutta tällä kertaa jatkoon pääsi isoäidinneliöstä tehtävä "takki". Ensimmäisen kerran kuulin tästä takista Facebookin virkkausryhmässä, jossa joku esitteli tekemäänsä takkia. Ohjetta takin tekemiseen en nyt löytänyt ja muistelenkin, että joku taisi kirjoittaa ohjeet kyseisen Facebook julkaisun kommentteihin. Itse tein tämän takin sen perusteella, mitä muistin kuvasta ja ohjeista. Lanka on Lankamaailmasta alennuksesta ostettua Cewecin Marino softia, 100 % akryylia. Moni käsityöharrastaja tuntuu suorastaan inhoavan akryylilankoja, mutta minä olen niitä ihan mielelläni käyttänyt. Enkä ole omassa käytössä huomannut mitään erityistä. Tämä lanka tosin tuntui virkatessa jotenkin nihkeältä ja kädet hikosi. Ja tässä takissa ei niin ole väliä, vaikka käytössä vähän venähtäisikin. Koukku oli kokoa 6 ja lankaa kului 300g.


Takki muodostuu isosta isoäidinneliöstä, joka taitetaan kahtia ja ommellaan sivut yhteen siten, että jätetään aukot kädentieksi. Saumat jää siis eteen vaakatasoon suurinpiirtein vatsan kohdalle. Omassa takissani isoäidinneliö on 96 cm leveä. Neliön koko määrittelee sen, minkä kokoinen ja pituinen takista tulee. Tuo 96 cm riittää minulla peittämään takapuolen. Tein isoäidinneliön siten, että kolmen pylvään jälkeen tuli vain yksi ketjusilmukka ennen seuraavia kolmea pylvästä. Kulmiin tuli 3 ketjusilmukkaa pylväsryhmien väliin. Takin reunat huolittelin kahdella kierroksella kiinteitä silmukoita.

 
 
Hihat tein seuraavasti:
1.krs: kiinteäsilmukka (ks) jokaiseen pylvääseen (p) ja ketjusilmukkaan (kjs)
2.krs: ks jokaiseen ks:aan
3.krs: joka 5.silmukka väliin, muuten ks jokaiseen ks:aan
4.-9.krs: ks jokaiseen ks:aan
10.krs: jätä yksi silmukka väliin, muuten ks jokaiseen ks:aan
11.-14.krs: ks jokaiseen ks:aan
15.krs: jätä yksi silmukka väliin, muuten ks jokaiseen ks:aan
16.-25.krs: ks jokaiseen ks:aan
Hihan ohje on vain yksi esimerkki siitä, miten hihan voi tehdä. Kavennukset kannattaa tehdä sen mukaan miten iso neliö on. Ja varmaan nuo yhden silmukan kavennukset on vähän turhia, tuli vaan tehtyä. Hihoista voi myös helposti tehdä sen mittaiset kuin itse haluaa.


 
 Tästä takista saattaa tulla yksi lempparitakeista. Ja todennäköisesti näitä tulee tehtyä lisää, on sen verran helppo malli tehdä ja miellyttävä pitää päällä.


5 kommenttia:

  1. Kivan värinen lanka :). Googlen avulla löysin tämän postauksen, oma takki on nyt tekeillä Puro Batikista. Kiitos hihavinkistä, taidan tehdä hihat samalla tavalla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Kiva että löysit tämän ja toivottavasti hihan ohjeesta on apua. Puro Batikista tulee varmasti kiva takki, voisi itsekin kokeilla, kun kyseistä lankaa löytyy varastosta. Kiitos lankavinkistä :)

    VastaaPoista
  3. Minkä pituinen olet? :) teen takkia lahjaksi itseäni lyhyemmälle ja on hankaka arvioida mittaa. Kauniin takin olet tehnyt <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Takin saaja varmasti tykkää lahjastasi! Olen 165 cm pitkä, tämän postauksen takki on ollut paljon käytössä ja se onkin venynyt paljon. Big merinosta ja 7 veljestä langasta tehdyt takit eivät ole venyneet kovin paljoa. Varmaan kannattaakin huomioida langan laatu ja mahdollinen venyminen mittaa arvioidessasi. Toisaalta, minua tuo takin venyminen ei juurikaan ole haitannut.

      Poista
  4. Kiitokset ohjeesta, ihana takki,tätä alan tekemään varastosta olevista Nalle-langoista :)

    VastaaPoista